2021-02-18 13:05:44• hírek • MTI / Szatmár.ro

Az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja határérték feletti a Szamosban - VIDEÓ

A Szamosból Csengernél csütörtökön hajnali 2 órakor vett mintákban az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja volt határérték feletti - közölte a magyarországi Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

A közlemény szerint a Szamost érintő vízszennyezés monitorozásáért a katasztrófavédelem helyszíni méréseket és akkreditált laboratóriumi vizsgálatokat hajt végre. A mintavételezés és laboratóriumi vizsgálat folyamatos - tették hozzá. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság egyébként már szerdán közölte az MTI-vel, hogy nehézfémszennyezés érkezik a Szamoson Romániából. Közleményük szerint a román fél a Nemzetközi Riasztó Rendszeren keresztül küldött tájékoztatást, miszerint Románia területén bányameddőből származó nehézfémszennyezés érte a Szamost.


A Román Vízügyi Hatóság Facebook-oldalán egy videót tett közzé a szennyezésről, a felvételt kísérő tájékoztatásban pedig azt írták, hogy az elmúlt időszakban lehullott nagymennyiségű csapadék következtében a Szatmárnémetitől mindössze 1 órányi autóútra levő Miszbánya közelében található, Câmpurele nevű bánya bezárt tárnáit elöntötte a víz. A tisztítatlan bányavíz először a Láposba került, majd a Szamos közvetítésével a szomszédos Magyarország területére is átjutott. A Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság Máramaros megyei munkatársai már a szerdai nap folyamán mintát vettek a vízből, a laborvizsgálatok eredményei azonban egyelőre váratnak magukra.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: